diumenge, 13 de juny del 2010

LES PRIMERES COMUNIONS


Una data que tots tenim en la nostra memòria és el dia de la primera comunió.


Recordeu la vostra primera comunió?   
Amb qui vau prendre la comunió? Què vos van regalar? Com era el vestit de comunió? On vau fer el banquet?...


Als pobles es viu de manera especial. Tot un rebombori s'organitza al voltat de les primeres comunions. Els pares aprofiten per pintar casa, canviar mobles, emblanquinar la portalada... i tota una sèrie de tremolles porten de cap a les mares, que si el vestit de la xiqueta o del vestit de mariner del xiquet, que si el segon "traje" de comunió, que si ensenyar els regals als veïns, que si el banquet, que si la música, les flors...

Una festa és una festa, i bé s'ho mereixen els comunioneros.
També hem de dir que alguns pares, sobretot de les grans ciutats, opten perquè els seus fills no prenguen la comunió, tanmateix altres preferixen fer una celebració íntima a un restaurant despullada d'elements religiosos. D'una manera o altra, les societats han establert al voltant dels 10 anys, una data significativa, un canvi d'etapa, de la infantesa a  l'adolescència. (Mes avall voreu com eren les comunions fa 40 anys)

Hi ha de tot, però pense jo, que la festa de la primera comunió, a més del significat religiós, és un fet substancial en el desenvolupament evolutiu dels xiquets i, també, una forma d'integració social en el poble.


A la setmana que ve es farà la processó del Corpus Christi, una festa carregada de tradicions.


4 comentaris:

 1. Anaven molt guapos tots, els xiquets i les xiquetes, els pares i les mares.

  ResponElimina
 2. Heu eixit tots fenomenal, i es que en la Granja tenim molta bufa.

  ResponElimina
 3. Agosaes que mos agrada la festa i quan es trata de lluir, mes encara

  ResponElimina
 4. I prepareu-vos pel diumenge vinent que tenim la processó. Una de les coses que més m'agraden de la processó són les olors. Les dones fan que els carrers estiguen plens de flors i de tapissos i tot això li dóna una olor característica del començament de l'estiu.

  ResponElimina